Консервилка -сайт рецептов консервации,народные рецепты консервирования


Новости

15:06

Консервування полуниці

Полуниця до чаю
Підготовлені ягоди поміщають в емальований таз, пересипаючи пошарово цукром (0,5 кг на 1 кг ягід), і витримують 3-4 ч. Потім таз з ягодами ставлять на слабкий вогонь, нагрівають до кипіння, обережно помішуючи, кип'ятять 5-7 хв і в киплячому вигляді розливають у гарячі сухі банки. Наповнені доверху банки герметично закупорюють лакованими кришками, перевертають їх вниз шийкою і накривають тканиною для самостерілізаціі.

Полуниця натуральна
Цей вид консервів рекомендується для хворих на діабет. Перебрану полуницю поміщають в друшляк, миють під холодною проточною водою при невеликому натиску, очищають, встановлюють на каструлю і залишають на 30 хв для стікання води. Підготовлені таким чином ягоди щільно укладають у сухі стерилізовані банки. У банку місткістю 0,5 л має увійти 450 г ягід, а місткістю 1 л - не менше 800 м. При укладанні допускається обережне втоптування полуниці дерев'яною лопаткою. Після наповнення банки накривають лакованими кришками, встановлюють в ємність з водою, нагрітою до 40-50 ° С, і стерилізують при 100 ° С. Час стерилізації банок місткістю 0,5 л - 10 хв, 1л - 15 хв. Стерилізацію можна замінити пастеризацією при 85 ° С. Тривалість пастеризації для банок місткістю 0,5 л - 15 хв, 1л - 25 хв. Після обробки банки герметично закупорюють, перевертають вниз шийкою і охолоджують.
Полуниця у власному соку
Такий вид консервів готується так само, як і полуниця натуральна, тільки наповнені ягодами банки заливають доверху полуничним соком.
Пюре з полуниці
Підготовлені ягоди поміщають в емальовану каструлю, ставлять на слабкий вогонь і при постійному помішуванні нагрівають до 85-90 ° С, після чого протирають дерев'яною ложкою через сито з отворами діаметром не більше 1 мм. Отримане пюре поміщають в чисту емальовану каструлю або таз, ставлять на вогонь і кип'ятять протягом 5-7 хв. Кипляче пюре розливають у нагріті сухі банки доверху і відразу герметично закупорюють прокип'яченими лакованими кришками, перевертають банки вниз шийкою, накривають щільною тканиною і повільно охолоджують.
Повидло з полуниці
Стиглі ягоди полуниці миють холодною водою, дають воді стекти і обсушують. Підготовлені ягоди протирають через сито і проварюють у власному соку 5-7 хв, додають цукор з розрахунку 750 г цукру на 1 кг підготовлених ягід. Масу ставлять на слабкий вогонь, доводять до кипіння і уварюють при постійному помішуванні 25 хв, після чого розфасовують в гарячому стані в сухі підігріті банки, накривають кришками і встановлюють в каструлю з водою, нагрітою до 75-80 ° С для стерилізації. Час стерилізації при 100 ° С для банок місткістю 0.5 л - 20-25 хв, 1 л - 25-30 хв. Після обробки банки герметично закупорюють, накривають щільною тканиною і повільно охолоджують.
 

Полуниця в цукровому сиропі
Свіжу стиглу полуницю перебирають, поміщають в друшляк і промивають, занурюючи по кілька разів друшляк в каструлю або відро з холодною водою, а потім дають воді стекти. Підготовлені ягоди протирають через друшляк дерев'яної або з нержавіючої сталі ложкою.
 

Одночасно готують цукровий сироп з розрахунку 1,2 кг цукру і 300 г води на 1 кг підготовлених ягід. Сироп кип'ятять 5-7 хв до повного розчинення цукру, фільтрують через 3-4 шари марлі, знову нагрівають до кипіння і відразу заливають протерту масу полуниці.
 

Полуницю з сиропом добре перемішують, укладають до верху в гарячі банки. Кожну банку накривають кружечком пергаментного паперу, змоченим у спирті, герметично закупорюють прокип'яченими кришками без стерилізації або пастеризації. Банки охолоджують при кімнатній температурі, що не перевертаючи. Всі операції при цьому способі консервування слід виконувати з максимальною швидкістю. Для цього пергаментні гуртки потрібно вирізати заздалегідь. Діаметр гуртків повинен бути дорівнює діаметру горлечка банки. Якщо маси буде заготовлено більше ніж на 5 банок місткістю 0,5 л, то залишилася після наповнення 5 банок масу можна підігріти при безперервному помішуванні ложкою з нержавіючої сталі. Банки можна стерилізувати парою.

Конструктор сайтов - uCoz