Консервилка -сайт рецептов консервации,народные рецепты консервирования


Новые рецепты

Сушка зелені на повітрі


Зелень сушать в літні сонячні дні чи восени в теплу погожу погоду. Робити це краще під навісом, а не на відкритому сонечку, так як на сонце швидко руйнуються вітаміни.


Зелень перебирають, зв'язують у пучки по 4 - 5 гілочок і розвішують під дахом веранди. Можна розкласти зелень на сита шаром 1,5 см (2 - 2,5 кг на 1 кв. М), а досушити над плитою (температура приблизно 60 градусів). Правильно висушена зелень залишається такого ж кольору, як свіжа, і при стисканні в руці розсипається, але не кришиться в потерть.


2. Сушка зелені в духовці


1. Молоді зелене листя відокремити від товстих стебел, обмити, обсушити на ситі, нашаткувати. 2. Злегка розігріти духовку, розкласти зелень тонким шаром (1 - 2 см) на деку, покрити зверху чистим папером і сушити при температурі 40 - 50 градусів протягом 3 - 4:00. 3. Готову зелень розкласти по картонним коробкам. Перед укладанням на зберігання можна подрібнити до порошку, корисні властивості при цьому не втрачаються. Коробки із зеленню приберіть в сухе місце. Можна зберігати висушену зелень в щільно закриваються скляних банках.


Товсті стебла не викидайте, розріжте їх на частини і висушіть окремо, їх додають при варінні бульйонів. До речі, насіння всіх пряних рослин та насіння перців чудово зберігають запах рослини. Сушіть їх теж!




Термін зберігання сушеної зелені - 1 рік.




3. Засолювання зелені




ПОТРІБНО: на 1 кг зелені - 250 г солі.




Зелень перебрати, вимити і змішати з чистою сухою сіллю в співвідношенні 8:2, щільно укласти в скляні банки. Через добу, коли зелень осяде, додати до верху, покрити шаром солі і закупорити поліетиленовими кришками. Зберігати в холодильнику в плюсовій зоні.




Термін зберігання солоної зелені - 8-10 місяців.




4. Зелень маринована




ПОТРІБНО: на літр маринаду: сіль - 25 г, цукор-пісок - 45 г, 8-процентний оцет - 0,25 л.




Петрушку, селеру, кріп ретельно промивають, щільно укладають у банки і заливають маринадом. Стерилізують 25 хвилин при 100 градусах.




Термін зберігання маринованої зелені - 6 місяців.




5. Замороження зелені


Зелень загорнути стеблами в поліетилен (можна кілька культур разом), прибрати брикети в морозилку. Відламувати шматочки в міру потреби. Можна розчавити заморожену зелень качалкою на дошці, розкласти по окремим невеликим формочках і прибрати в морозилку.


Порізати зелень на маленькі порції, упакувати в окремі пакетики або загорнути у фольгу, щільно зав'язати, щоб вийшов твердий мішечок з мінімальним вмістом повітря. Усередині накопичиться вуглекислий газ, і зелень краще збережеться.


Мелконарезанний зелень розкласти у форми для льоду і, ущільнивши її, залити водою. Заморожені кубики пересипати в пакетик і прибрати в морозилку.




Термін зберігання замороженої зелені - 2 роки.


ВАЖЛИВІ ПОРАДИ


Зелень збережеться до двох тижнів, якщо її промити, видалити пошкоджені частини і прибрати в поліетиленовий пакет, набравши в нього повітря. Пакет щільно зав'яжіть, зберігайте в холодильнику.


Інший спосіб - промиту зелень загорніть в мокрий рушник. Вона залишиться свіжою приблизно тиждень.


НА ЗАМІТКУ


Якщо ви підозрюєте, що в зелені можуть бути нітрати, потримайте її в холодній воді не менше години, часто міняючи воду.


Листя петрушки і селери, вирощені у відкритому грунті і зберігаються в осінньо-зимовий період, містять значно більше вітаміну C (70 - 90 мг%), ніж зрізані з рослин, вирощених у теплицях взимку (35 - 50 мг%).


Заморожений цибуля відновить свої властивості, якщо, вийнявши з морозилки, покласти його на кілька годин в холодну воду.



Висушену зелень додають у страви за кілька хвилин до закінчення варіння. Ви можете експериментувати, змішуючи кілька трав (але не більше трьох одночасно). Суха зелень навіть може замінити вам сіль - цим властивістю володіє базилік, а в поєднанні з любистком базилік взагалі здатний замінити спеції та прянощі.


Сушити можна практично будь-яку зелень: кріп, петрушку, м'яту. лободу, селера, любисток, салатну гірчицю, естрагон, мелісу, майоран, чабер, крес-салат, щавель, шпинат, огіркову трав, листя буряка, мангольда, кропиви.


Підготовлені до сушіння трави переберіть, обріжте коріння, видаліть грубі або пожовкле листя і черешки. Потім ретельно промийте зелень (крім кропу), обтрусіть від води і трохи обсушити. розклавши в один шар на рушник.


Сушити трави можна різними способами


Якщо вам хочеться зберегти гілочки цілими, зв'яжіть зелень в невеликі пучки (кожен вид окремо) і розвісьте за стебла на відстані приблизно 10 см один від одного.
Найчастіше зелень для сушки нарізають на невеликі шматочки - не більше 5 см. Розкладіть їх тонким шаром на сито, під час сушки часто і обережно перемішуйте, намагаючись не розкришити листочки, які вже підсохли.
Для того щоб прискорити процес сушки, наріжте зелень на шматочки довжиною близько 2 см і 2-3 години сушіть у відкритій духовці при температурі не вище 40-50 градусів. Досушити в затіненому місці протягом 6-10 годин.
Молоду пряну зелень можна висушити і в мікрохвильовці. Промиту, підсушену і нарізану зелень (приблизно 30 г) рівномірно розкладіть на паперовій серветці; зверху також накрийте серветкою. Обов'язково поставте поруч склянку з водою. Сушіть на повній потужності близько трьох хвилин, постійно перевіряючи готовність. Слідкуйте, щоб не википіла вода. Висушена зелень змінить колір і стане крихкою.
Зрізати пряні трави на просушку ви можете протягом усього літа - з початку червня по серпень.

Я ищу
в возрасте от до
город
знакомства

Конструктор сайтов - uCoz