Малосольні огірки
продукти :
огірки;
запашна зелень;
часник;
сіль;
вода.
Малосольні огірки - приготування
Насамперед необхідно вибрати огірки для засолювання. Вибирати краще всього огірочки приблизно одного розміру, тугі, темно-зелені і в пупиришках. Якщо у вас є дача, то найкращий час для збору «помилкових ягід» - ранок. Сонце не встигло підсушити огірки і випарувати з них вологу, а значить, такі огірки потрібно всього лише ретельно вимити. Якщо дачі немає, і час збору огірків для вас залишається загадкою, то перед приготуванням плоди потрібно ретельно вимити й замочити в холодній воді на кілька годин.
Після закінчення зазначеного часу готуємо посуд, в якому будуть солитися огірки. Це може бути скляна банка або емальована каструля з неушкодженою емаллю - будь-яка не окислюється посуд.
Ніколи не солите огірки в алюмінієвому посуді, тому що сіль і кислота зруйнують тонку плівку окису алюмінію, і речовини з неї частково перейдуть в готовий продукт.
На дно банки або каструлі укладаємо нарізаний часник, чорний і запашний перець, запашну зелень. Можна додати на дно листя вишні, хрону або дуба. Вони допоможуть огірочками залишитися хрусткими, а також додадуть їм чудовий аромат.
Мірсоветов застерігає міських жителів від використання листя вишні або дуба, зірваних в своєму міському дворі або уздовж дороги. Проїжджаючі машини викидають в атмосферу безліч аж ніяк не корисних нашим організмам речовин, які потім осідають на листі дерев. Важкі метали, кіптява, пил, сірчисті сполуки і багато іншого можуть знайти хіміки в листі міських дерев. Так що якщо немає дачі в зеленій зоні - краще обмежитися спеціями і кропом-петрушкою.
Виймаємо наші огірочки і акуратно зрізаємо їм кінчики. Робиться це для того, щоб малосольні огірки були готові якомога швидше. Деякі господині навіть додатково протикають плоди голкою. Потім щільно укладаємо огірки в банку (або каструлю), але не трамбуємо їх. Стискання і здавлені огірки також значно втрачають свою хрусткость.
Тепер готуємо розсіл. Це найпростіша з усіх нескладних операцій по приготуванню малосольних огірків. Наливаємо в каструльку воду і сипем сіль, з розрахунку 2 столові ложки з гіркою на літр води. Доводимо розсіл до кипіння. При бажанні, в ньому можна закип'ятити частину спецій. Вимикаємо газ і заливаємо огірки. Якщо огірків хочеться якомога швидше, то заливаємо гарячим розсолом. Втім, не крутим окропом, щоб знову таки поберегти хрусткость огірочків, а трохи охолодивши його, градусів до 80. Якщо ж ви відчуваєте в собі сили почекати з готовністю продукту в обмін на видатний хрускіт, то заливаємо огірки охолодженим розсолом.
Якщо огірочки норовлять спливти, то кладемо гніт: чисту тарілочку або блюдце, на яку ставимо пластикову пляшку з водою. Для гніту в банку дно пляшки ретельно миємо й ставимо просто так.
От і все. Залишаємо ємність з огірками при кімнатній температурі. Через добу малосольні огірочки, вже не свіжі, але ще не солоно-кислі, можна пробувати. Якщо це смак вашої мрії, то огірки пора прибирати в холодильник, зупинивши тим самим бродіння. Якщо тримати їх при кімнатній температурі довше, то бродіння продовжуватиметься, з кожним днем огірочки будуть ставати все більш солоними і придбають характерну кислинку. Який смак вибрати - вирішувати вам, адже, як відомо, на смак і колір - товаришів немає.
«Швидкі» малосольні огірки
Все це звичайно добре, попередній спосіб, що називається перевірений часом (так готували малосольні огірочки ще наші пра-пра-пра-... бабусі). Але при всій своїй нескладності, певного часу він все ж вимагає. А що робити, якщо хочеться от прямо зараз? І немає ніяких сил чекати навіть добу? Вирішення цієї дилеми вирішив свого часу Ілля Лазерсон, один з провідних кулінарів Росії. Мірсоветов хоче популяризувати цей чудовий рецепт, за яким, як виявилося, огірки готували не тільки шеф-кухаря, а й багато інших винахідливі громадяни і громадянки. Отже, для приготування скоростиглих малосольних огірків підійдуть невеликі огірки з не товстою шкіркою. Чудовим вибором будуть тепличні огірки, які можна купити і взимку.
Беремо пластиковий контейнер або скляну банку з щільно кришкою, що загвинчується. Якщо подібна начиння зайнята, то сміливо замінюйте її парою щільних поліетиленових пакетів, вставлених один в один. На дно контейнера (всередину пакетів) укладаємо різану зелень, пару роздавлених (рукояткою ножа, не через прес для часнику) або порізаний скибочками часник, роздавлені половинки запашного і чорного перцю.
Огірки розрізаємо вздовж (великі тепличні можна порізати четвертинками, маленькі грунтові, мабуть, можна не розрізати взагалі). Укладаємо їх у контейнер і рясно посипаємо сіллю. За кількістю солі орієнтуйтеся на свій смак: уявіть собі, що ви збираєтеся посолити огірочки, щоб з'їсти їх свіжими. А тепер насипте солі в 3-4 рази більше. Так би мовити, посоліть 4 рази.
Тепер закриваємо контейнер (загвинчуємо кришку, щільно, герметично зав'язуємо пакети) і починаємо по-звірячому трясти ємність з огірками. Вміст контейнера буде битися об стінки і друг дружку, пускати сік, який розчинить сіль і через хвилин 5-10 огірки будуть наполовину в розсолі з власного соку, соку зелені і солі. Залиште контейнер при кімнатній температурі приблизно на годину, струшуючи його періодично. Або трусіть хвилин 20. І ваші огірки готові! Залишилося тільки змити з них надлишки солі і викласти на блюдце.
І, зрозуміло, приступати до їжі. Приємного апетиту!...