Рецепт гарячого маринування маслюків
Маринувати краще дрібні гриби. У великих треба відокремити ніжку, нарізати її і капелюшок на більш дрібні шматочки і готувати окремо.
Вимиті в холодній воді гриби опускають у киплячу підсолену воду й варять 8-10 хвилин на середньому вогні, потім відкидають на друшляк і ретельно промивають гарячою водою.
Для маринаду в 1 літр води додають 50 г солі, 70-80 г цукру, 100 г 5% столового оцту, кілька горошин запашного (великого) перцю, 1 г кориці і один лавровий листочок. Все це доводять до кипіння і опускають в маринад підготовлені маслюки. Варять 10-15 хвилин до тих пір, поки гриби не осядуть на дно, а розсіл не стане прозорим.
У підготовлені сухі гарячі банки викладають спочатку гриби, наповнюючи на 1 см нижче горлечка, потім заливають маринад, щоб він повністю покрив маслюки, дають охолонути під чистим рушником і закривають пергаментним папером, перев'язуючи горлечко банок мотузкою.
Рецепт холодного маринування маслюків
Маслюки добре промити в холодній воді, зняти плівку і відварити протягом 10 хвилин в киплячій підсоленій воді з додаванням кількох крапель оцту або щіпки лимонної кислоти. Це робиться для того, щоб гриби в процесі варіння не потемніли. Через 10 хвилин воду треба злити і знову залити в каструлю свіжу порцію підсоленій і підкисленою киплячої води. Варити ще 15 хвилин.
Поки гриби варяться, потрібно простерилізувати банки та кришки в гарячій духовці і приготувати маринад. Маринад робиться так: в 1 літр відфільтрованої води насипати 2 столових ложки не йодованої солі крупного помелу і 3 столові ложки цукру, закип'ятити. Додати 9 горошин чорного і 3 горошини запашного перцю, 2 лаврових листочка, 1 гвоздику, 1 зубчик часнику і щіпку насіння кропу. Дати покипіти 5 хвилин і вимкнути.
Готові маслюки розкласти по банках і залити маринадом, додаючи в кожну банку (700 г) по одній столовій ложці 9% оцту. До повного остигання кришками банки просто прикрити, потім не сильно закрутити і прибрати в холодильник.