Рецепт консервування білої квасолі


1кг моркви, 500 г ріпчастої цибулі, 1 л томатної пасти, 1ст. Цукру, 0.5 л рослинного масла, 100 г оцту, сіль - за смаком.
Моркву і цибулю подрібнити підсмажити під кришкою на рослинному маслі. Відварити до готовності 3 пол - літрові
банки білої квасолі, змішати з рослинним маслом і томатною пастой.Все гасити 40 хв, розкласти по стерилізованим банкам.Фасоль смачна як гарнір, а також з неї можна швидко приготувати квасолевий суп, борщ з квасолею.11

Рецепт мариновані баклажани


1кг баклажанов ,2-3 головки часнику, великий пучок петрушки, невеликий пучок м'яти і селери, 15 болгарських перців, 2 ст. 3%-го оцту.
Всі нарізати, залити оцтом на 24г.
Розсіл: 1л води, 3ст.л.солі.
Сині розрізати вздовж, очистити від насіння, засипати сіллю на 3-4 ч. Залити розсолом, варити 2-3хв. Покласти
під гніт на добу. Залити розсолом. Ням смачно!

кетчуп з помідорів гострий


6кг помідорів пропустити через м'ясорубку поставити на маленький вогонь, варити 2ч. Потім додати 10 зубків
дрібно нарізаного часнику, 6ч.л. солі, 13 ст.л. цукру, 1ч.л. гіркого перцю.
Поварити ще 10 хв і закатати. Перевернути ще 10 хв і закатати.
Перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.

соус з хрону з кефіром


4-5 коренів хрону (почистити, пропустити через м'ясорубку), 0,5 л кефіру 1ч.л солі, -1ст.л. цукру, 1ст.ложка рослинного масла.
Всі продукти змішати до густоти сметани, зберігати в холодильнику (до 2-х місяців).

буряк консервований з яблуками


Буряк і яблука беруться в рівних кількостях, нарізаються кубиками. Спочатку вариться буряк (з додаванням води) близько 1ч, а потім додаються яблука (кислих сортів) і кип'ятять 10-15хв.
Відразу закочуються в стірілізованние банки.

кабачки в томаті


3 л томатного соку, 300 г цукру, 200 г солі, 250 г оцту, 0,5 л рослинного масла.
Додати в цю суміш нарізані кріп і петрушку.
Поставити на вогонь.
Додати часник, натертий на крупній тертці, лавровий лист, гіркий перець. Як тільки закипить, опустити кабачки і проварити 10 хв.
Вимкнути вогонь і залишити на 20 хв. Потім розкласти по стерилізованим банкам і закатати.

Огірки в огірках


20 кг огірків (невеликих, засолювальних сортів), 300 г зеленого кропу, 50 г листя хрону, 30 г часнику, 10 г гіркого перцю, 10 кг перезрілих огірків (не пропадуть дарма, як раніше).
Огірки зі спеціями укладати в бочку, перешаровуючи їх нарізаними перезрілих огірків і, пересипаючи сіллю (700 г солі).

Овочеве асорті

Овочі: огірки, помідори, солодкий перець, кабачки, патисони.
На дно 3-літрової банки покласти зелень і спеції.
Помідори наколоти, щоб не лопали при стерилізації. Кабачки і патисони пробланшировать в киплячій воді 5 хв і охолодити. Огірки укласти в банку вертикально, патисони, кабачки, перець - знизу, а між ними-зелень.
Маринад: 1,5 л води, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1,5 ч. л. лимонної кислоти, зелень.
Все прокип'ятити 3 хв. Охолодити добО'С. Залити овочі в банку маринадом. Накрити кришками і поставити в гарячу воду, нагріти до 85 ° С і витримати так 25 хв. Потім банки закатати і остудити в холодній воді.

Капуста з журавлиною (зберігання в холодильнику)


1 качан капусти розділити на листя, 1 ст. журавлини, 2 ріпи нарізати тонкими скибочками, 2 редьки-скибочками, 2 яблука розрізати на 6 частин, 1 головку часнику розділити на зубки, 2 ч. л. солі, 1 ст. л. готової гірчиці.
Листя капусти скласти в каструлю, зверху покласти журавлину, ріпу, редьку, яблука, половину часнику і інші овочі, 1 ч. л. гірчиці і потім - знову капусту.
Залити гарячим яблучним соком з сіллю так, щоб сік повністю покрив овочі і залишити на 4 доби в кімнаті, потім винести на холод-в льох або холодильник. Коли посуд трохи звільниться, додати нові овочі.

Пюре з щавлю та шпинату


1 кг щавлю, 1 кг шпинату.
Свіжозібрані в рівних кількостях листя щавлю і шпинату бланшувати в киплячій воді 3-4 хв. У гарячому вигляді листя протерти через сито, пюре перекласти в емальовану каструлю, на слабкому вогні довести до кипіння і варити 5-10 хв, а потім наповнити гарячі банки і стерилізувати в киплячій воді 30-40 хв. Закатати. Зберігати в прохолодному місці.